Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας! Διαβάσαμε προ ημερών ένα άρθρο στο δουλευταράς (douleutaras gr/bsdir/autonomi-thermansi/symvoules/uperuthri-thermansi-pleonektimata-meionektimata/) για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης. Ενώ ξεκινά σωστά, μετά τα αναιρεί λέγοντας ασάφειες. Φυσικά πως να μην πούνε ασάφειες αφού δεν ζουν με την Υπέρυθρη Θέρμανση από το 2011 μαζί της! Αν ζούσανε με την υπέρυθρη θέρμανση θα γράφανε τα πράματα όπως είναι. Να μην αναφερθώ και στο πόσοι με κλέψανε clopy paste από το 2011 χωρίς να κάνουν έρευνα οι ίδιοι και καλά επαγγελματίες! Πάμε να τα πάρουμε όλα μαζί ένα ένα!
ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ:
Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια νέα τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο που θερμαίνουμε το σπίτι, τα τελευταία χρόνια. Η λειτουργία της γίνεται μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Τα πάνελ τοποθετούνται στους τοίχους, στην οροφή, ή εγκαθίστανται στο δάπεδο. Ουσιαστικά, τα πάνελ αυτά θερμαίνουν, πρωτίστως, τα στερεά σώματα στο χώρο και έπειτα τον αέρα. Φυσικά, κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης, όπως γίνεται άλλωστε με κάθε καινοτομία στον τεχνολογικό τομέα.
Το πρόβλημα που απασχολεί πολλούς είναι, πως όταν ακούμε για υπέρυθρη ακτινοβολία, έρχεται στο μυαλό μας κάτι το επίφοβο. Πολλοί από εμάς, σκεφτόμαστε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία πράγματι είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Όμως, έχει τελικά κάποια σχέση η υπεριώδης ακτινοβολία με τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης; Ή μήπως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό; Εμείς είμαστε εδώ, για να ξεδιαλύνουμε τις απορίες που σε απασχολούν σχετικά με τη θέρμανση μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Ελπίζουμε να βρεις αυτό που ψάχνεις, για να μην αισθάνεσαι πια ανασφάλεια ως προς τη χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Καταρχήν είναι φυσική Πέμπτης Δημοτικού ότι: άλλο η Υπεριώδης Ακτινοβολία και άλλο η Υπέρυθρη ακτινοβολία. Εδώ το μόνο που είναι ίδιο είναι η λέξη ακτινοβολία. Επίσης ακτινοβολία εκπέμπει και η οθόνη του κινητού μας! Ηλεκτρομαγνητική εκπέμπουν οι λάμπες φωτισμού, η τηλεόραση, η οθόνη του υπολογιστή, οι πυλώνες κινητής τηλεφωνίας που τις έχουν πλέον νόμιμα μέσα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, περιοχές κτλ. Με ένα απλό ψάξιμο στο ίντερνετ μαθαίνεις αμέσως, ότι αυτή που μας δημιουργεί προβλήματα είναι η υπεριώδης. Γι΄αυτό είναι επικίνδυνη και εξαιτίας της εφευρέθηκαν τα αντιηλιακά! Με αντίθεση την Υπέρυθρη Θέρμανση που είναι ιαματική και την προτείνουν ιατροί και μεγάλα κέντρα φυσιοθεραπείας. Επίσης και η wikipedia τονίζει ότι αναφέρεται λανθασμένα η υπεριώδη ως υπέρυθρη!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ:
Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Υπέρυθρης Θέρμανσης: Τι ισχύει πραγματικά;
#1 Τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση;
Η υπέρυθρη θέρμανση είναι η τεχνολογία, χάρη στην οποία τα στερεά σώματα που βρίσκονται σε ένα χώρο μπορούν να ζεσταθούν, χωρίς να ζεσταθεί και ο αέρας γύρω τους. Αυτό επιτυγχάνεται, μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Τα πάνελ λειτουργούν με ηλεκτρισμό και τοποθετούνται στους τοίχους, στην οροφή και στο δάπεδο (ενδοδαπέδια θέρμανση).
Η λειτουργία τους βασίζεται στο να μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική. Μάλιστα, μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα χωρίς απώλειες στο περιβάλλον. Όπως θα κατάλαβες ήδη, η υπέρυθρη θέρμανση λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές σόμπες και άλλα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα. Η διαφορά της με τα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα είναι, πως ζεσταίνει πρώτα τα στερεά σώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι και όχι τον αέρα.
Εδώ τώρα τι να πει κάποιος; Πιο πάνω στην πρώτη παράγραφο μας λέει ”τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης θερμαίνουν, πρωτίστως, τα στερεά σώματα στο χώρο και έπειτα τον αέρα” και εδώ το αναιρεί! Λοιπόν δεν ζεσταίνει πρώτα τα στερεά σώματα! Ξεκινά και ζεσταίνει όλο τον χώρο! Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν ζεσταίνει είναι αντι-επαγγελματίας υποστηρίζοντας αυτόν το ΜΥΘΟ! Αυτό μπορούμε να το φανταστούμε σαν να πετάγονται εκατομμύρια μικρά μπαλάκια σε όλο τον χώρο παντού! Αυτό συνεπάγεται ότι εκτός από τον αέρα θα μας ζεστάνει και την ύλη! Εκτός αν από κάποιο μαγικό τρόπο που το ξέρουν αυτοί και δεν το ξέρουμε εμείς η υπέρυθρη ακτινοβολία διακτινίζεται στη ύλη παρακάμπτοντας τον χώρο! (Λες να είναι ο Χουντίνι ή ο Μάικλ Λαμάρ;)
Μπορείς να δεις εδώ ένα πραγματικό τεστ με συσκευές μέτρησης.
Είναι αδύνατο ένας χώρος όταν στον αέρα διαχέεται η υπέρυθρη θέρμανση ο αέρας να είναι κρύος. Σε μια μόνο περίπτωση μπορεί να συμβεί αυτό και είναι αν μόνο στο χώρο μαζί με την ζέστη της υπέρυθρης έρχεται και κρύο, υγρασία λόγω απώλειας! Όπως κακή μόνωση πχ.
Τέλος όλα τα είδη θέρμανσης καταναλώνουν ρεύμα με κάποιο τρόπο. Είτε για να δώσουν θέρμανση, όπως σωστά αναφέρει, είτε για να λειτουργήσει η συσκευή θέρμανσης, είτε και για τα δύο! Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι το τζάκι και οι ξυλόσομπες που δεν χρησιμοποιούν ρεύμα. Με επιφύλαξη και αυτό γιατί το ενεργειακό τζάκι ή και το σύστημα με τις σωλήνες που τοποθετείται στο τζάκι και ζεσταίνονται για να πετάξουν τον αέρα ζεστό στο χώρο θέλουν λιγουλάκι ρεύμα. 🙂
ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ:
#2 Ποια τα πλεονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης;
1. Δε χρειάζεται χώρο για λεβητοστάσιο
Εφόσον τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν, δε χρειάζεται να έχεις στο σπίτι λεβητοστάσιο, ή δεξαμενή, για να ζεσταθείς. Απλώς τοποθετείς τα πάνελ στους τοίχους, με τη βοήθεια ενός έμπειρου τεχνικού και τα συνδέεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο σπίτι και δεν ενοχλούν. Μάλιστα, αν τα τοποθετήσεις στην οροφή, ο χώρος που καταλαμβάνουν γίνεται ακόμα λιγότερος.
2. Έχει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος
Στη χώρα μας, όταν σκεφτόμαστε την οικονομική θέρμανση με ρεύμα, συνήθως έρχεται στο μυαλό μας το κλιματιστικό inverter. Πράγματι, το κλιματιστικό αποτελεί μια καλή επιλογή για ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να κοστίζουν λιγότερο από το κλιματιστικό. Επίσης, προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο θέρμανσης, γιατί η λειτουργία τους δε βασίζεται στη μετάδοση ζεστών ρευμάτων αέρα. Και τέλος, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, σε σχέση με άλλα θερμαντικά σώματα.
3. Προσφέρει αυτονομία στη θέρμανση
Αν ζεις σε πολυκατοικία, τότε ξέρεις πόσο δύσκολη γίνεται, μερικές φορές, η διαχείριση της κεντρικής θέρμανσης. Για να χρησιμοποιηθεί, ή για να υποστεί αλλαγές, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Αυτό δεν αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης. Αντιθέτως, η υπέρυθρη θέρμανση προσφέρει αυτονομία, γιατί λειτουργεί μέσω της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σου. Μπορείς να τη χρησιμοποιείς, όποτε θέλεις!
4. Μειώνει την υγρασία στους τοίχους
Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, είναι κάτι που όλους μας ενοχλεί, όταν υπάρχει. Πώς θα σου φαινόταν, αν τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιείς σε βοηθούσαν να απαλλαγείς από το πρόβλημα αυτό; Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να θερμαίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου, ως στερεά σώματα. Αυτό σημαίνει, πως θερμαίνουν και τους τοίχους, μειώνοντας σημαντικά την υγρασία πάνω τους.
5. Δε χρειάζεται συντήρηση
Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας σε απαλάσσουν από το κόστος συχνής συντήρησης. Δεν ακολουθούν τις ίδιες αρχές με όλες τις οικιακές συσκευές, οι οποίες χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ένα πάνελ δε μπορεί να παρουσιάσει ποτέ κάποια δυσλειτουργία. Είναι στο χέρι σου, να ελέγχεις ποια είναι η εγγύηση των πάνελ, κατά την αγορά τους. Επίσης, είναι καλό να ρωτάς ποιες είναι οι παροχές για επισκευή και αντικατάσταση που προσφέρει ο κατασκευαστής.
Στα περισσότερα συμφωνούμε. Μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες εδώ. Μπορείς να κοιτάξεις και εδώ στο e-thermansi.gr. Βέβαια και εδώ παρατηρούμε ασάφειες. Γιατί μια μας λέει ότι τα σώματα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης μπορούν να μας απαλλάξουν-μειώσουν από την υγρασία στους τοίχους και παρακάτω στα μειονεκτήματα μας τονίζει, ότι η υπέρυθρη θέρμανση δε βοηθάει και δεν αντικαθιστά τον αφυγραντήρα! Αποφάσισε λοιπόν!🤣 Δεν υπάρχει διαχωρισμός αέρας με ύλη όσον αφορά την υπέρυθρη ακτινοβολία. Τότε γιατί τα σπίτια με το που ψυχράνει η φύση είναι ακόμη ζεστά; Γιατί δε παγώνουν άμεσα; Οεο! Διάβασε παρακάτω! Θα πούμε ακριβώς πως και τι γίνεται!!
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ:
#3 Μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης
1. Έχει μεγάλο κόστος για να θερμάνει όλο το σπίτι
Για να σε ζεστάνει το πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, πρέπει να έχεις οπτική επαφή μαζί του. Αν τα πάνελ βρίσκονται στο σαλόνι, αλλά εσύ είσαι στην κουζίνα, δε θα σε ζεσταίνουν. Έτσι, για να ζεστάνεις όλο το σπίτι, θα πρέπει να έχεις πάνελ σε κάθε χώρο. Φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει πολύ. Δύσκολα θα βρεις στην αγορά ποιοτικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, με κόστος κάτω των 100 ευρώ. Γι’ αυτό και βλέπουμε ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης, πως κοστίζει πολύ για να ζεστάνεις όλο το σπίτι.
2. Δε ζεσταίνει τον αέρα
Άλλο ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι πως δε ζεσταίνει τον αέρα, αλλά μόνο τα στερεά σώματα. Αυτό σημαίνει, πως κατά μια έννοια, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι έξω σε μια χειμωνιάτικη μέρα. Δηλαδή, το σώμα σου θα θερμαίνεται, όπως όταν σε βλέπει ο ήλιος, αλλά ο αέρας θα παραμένει κρύος. Αυτό μπορεί, τουλάχιστον στην αρχή, να σου φανεί περίεργο και να δυσκολευτείς να το συνηθίσεις, ακόμα κι αν είναι πιο υγιεινό για σένα.
3. Δεν αντικαθιστά τον αφυγραντήρα
Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή, η οποία απορροφά την υγρασία από τον αέρα και τη μετατρέπει σε νερό, το οποίο καταλήγει σε ένα μικρό δοχείο που μπορείς να αδειάσεις. Είναι ό,τι καλύτερο για σπίτια με προβλήματα υψηλής υγρασίας, γιατί κάνει τον αέρα πιο ξηρό. Ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης είναι, πως δεν αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας βοηθούν στο να μειωθεί η υγρασία στα δομικά στοιχεία (δηλαδή οι τοίχοι) και έτσι να μη μπορεί να εμφανιστεί μούχλα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλεύσου τους ειδικούς, πριν αγοράσεις.
Τι ακούν τα μάτια μου και τι βλέπουν τα αυτιά μου! 👀😮 Σε σύγκριση με τι δε κοστίζει;;; Όλα κοστίζουν! Μιλάμε για θέρμανση και όχι για τσίχλες.
Δεν το κατατάσσεις ούτε στη πιο φθηνή λύση αλλά ούτε και στη πιο ακριβή. Είναι κάτι ενδιάμεσο και πιο κάτω περίπου. Αν φυσικά επιλέξεις τα προϊόντα της HotPower.
Εν μέρη η υπέρυθρη θέρμανση χρειάζεται σε κάθε χώρο. Ιδιαίτερα αν οι ιδιαιτερότητες του χώρου που θα τοποθετηθεί είναι ανάλογες με την ενεργειακή κατάσταση και τη διαμόρφωση του οικήματος. Όπως και τα πάνελ σώματα του καλοριφέρ είναι σε κάθε χώρο από 2 με 3 ή 4, είτε έχεις καλοριφέρ, φυσικό αέριο, ενεργειακό τζάκι, γεωθερμία αντλία θερμότητας. Εκτός αν έχεις απλή σόμπα πετρελαίου ή απλή ξυλόσομπα με τα μπουριά που και εκεί σε μεγάλα σπίτια μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο. Οι μηχανικοί τεχνικοί σήμερα όλοι λένε ότι σε κάθε δωμάτιο χρειάζεται και από ένα κλιματιστικό από το να εγκαταστήσεις ένα μεγάλο κεντρικό inverter 24άρι κτλ που είναι μεγάλο λάθος.
Από προσωπικής πείρας, αν η επιλογή του σώματος υπέρυθρης θέρμανσης, είναι ποιοτικό και υψηλής απόδοσης, όπως τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης με κεραμική τεχνολογία της HotPower και το οίκημα είναι σε καλή κατάσταση, με καλά παράθυρα και μια καλή μόνωση και ξεκινήσει η λειτουργία σταθέρα πχ στους 21-22 βαθμούς από την αρχή που χειμωνιάζει και προλάβουμε τον μεγαλύτερο χώρο πχ σαλονοκουζίνα να θερμάνουμε τα δομικά στοιχεία πριν κρυώσουν (τότε αν θυμάσαι τα μπαλάκια που σου έλεγα πιο πάνω), βοηθάνε και κάποιο κοντινό δωμάτιο! Βλέπεις έχει διαφορά η θεωρία από τη πράξη!
Αν έχει μεγάλο κόστος στη τσέπη μας; Αν δεν έχουμε μια καλή μόνωση οτιδήποτε και αν επιλέξεις για τη θέρμανσή σου πάλι θα πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου! Δεν βρέθηκε ακόμη το δέντρο με τη μαγική συνταγή! Θα στα πάρει ή το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ή το ρεύμα🙂.
Για τον ΜΥΘΟ ότι δε ζεσταίνει τον αέρα… δεν πιπιλάμε πλέον τη καραμέλα… γιατί είπαμε δεν ισχύει… δες εδώ και τέλος με αυτά τα ψέματα!
Είπαμε όταν εκπέμπει η υπέρυθρη ακτινοβολία ζεσταίνει και το χώρο και την ύλη και έτσι αν ζεσταθεί η ύλη τότε ζεσταίνεται και ο αέρας ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ είναι ΑΜΦΙΔΡΟΜΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ. Πάνω από 20% ζεσταίνεται ο αέρας και στη συνέχεια η υπέρυθρη ακτινοβολία θερμαίνει τα δομικά στοιχεία και την ύλη και αντανακλά πίσω πάλι ζέστη. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.
Αν το σπίτι είναι ”τρυπητήρι” τότε αυτό είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ. Δεν θα σε ζεστάνει αλλά και ούτως η άλλος με την συμβατική θέρμανση πάλι θα πληρώσεις ΠΟΛΛΑ. Μη μπερδεύεσαι με τα παλιά σπίτια που ήταν ”σπιρτόκουτα” και το πετρέλαιο είχε 50 λεπτά το λίτρο και σκάγαμε από τη ζέστη και το είχαμε όλη ήμερα αναμμένο! Last Year’s αυτά.
Ο αφυγραντήρας (έλεος πια) αν το σπίτι είναι καρυδότσουφλο τότε επιβάλλεται. Γενικά καλό είναι να υπάρχει πάντα αφυγραντήρας. Δηλαδή πως την έχεις δει από τη μια μεριά να έχεις υπέρυθρη ακτινοβολία και από την άλλη μεριά και από παντού να ξερνάνε οι τοίχοι κρύο και υγρασία και να μου λες τη παπάτζα πως δεν αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα και ότι από μπροστά ή από πίσω θα κρυώνεις;;; 🤣ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ… Είναι η πιο γλυκιά ήπια μαγευτική θέρμανση.
Τουλάχιστον αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τις απώλειες τοποθέτησε ένα κεραμικό υπέρυθρο σώμα Irida να κοιμάσαι στη ζέστη διώχνοντας την υγρασία από το κρεβάτι σου στη τελική!
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΝΑΣ! ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ όταν πχ λείπεις από το σπίτι 🏡. Γιατί πολύ απλά είναι υψηλής απόδοσης υπέρυθρης θέρμανσης με κεραμική τεχνολογία και δεν χρειάζεται! Αντίθετα με τα πάνελ που δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Δες εδώ τις Σημαντικές διαφορές συμβατικής θέρμανσης με Κεραμική Υπέρυθρη Θέρμανση.